Image

Wat betekenen de hypotheektermen?

18 maart 2021

Om een huis te kopen hoef je geen verstand te hebben van hypotheken. Het is wel belangrijk dat je goed begrijpt hoe de financiering van je huis in elkaar zit. Je moet namelijk een aantal keuzes maken, waarbij enige basiskennis noodzakelijk is. Wij gaan jou geen ingewikkelde berekeningen voorleggen, maar wel een aantal begrippen en de uitleg ervan.

Een hypotheek met NHG

NHG is de afkorting voor Nationale Hypotheek Garantie. Voor het verkrijgen van NHG betaal je bij het afsluiten kosten. In ruil daarvoor krijg je een garantie. Als je door bepaalde oorzaken de hypotheeklasten niet meer kunt betalen, kun je door de NHG een kwijtschelding krijgen van de restschulden na het verkopen van je huis met een verlies. Een bijkomend voordeel van NHG is een korting op de hypotheekrente.

Wat is een bankgarantie?

Pas bij de overdracht van het huis bij de notaris vindt de daadwerkelijke koop plaats, maar de koper verplicht zich al eerder tot de koop door het tekenen van een voorlopig koopcontract. Door bepaalde oorzaken kan het gebeuren dat de koop toch niet door kan gaan. In dat geval kan de koper een boete verschuldigd zijn. De bankgarantie is een zekerheid voor de verkopers. Met een bankgarantie staat de bank garant voor het betalen van de boete mocht de koop toch niet doorgaan.

Wat houdt de bijleenregeling in?

Bij het verkopen van een huis blijft er vaak een overwaarde over. Dit is het bedrag dat je huis in de verkoop opbrengt minus de kosten en het aflossen van de hypotheek op het huis. Door de bijleenregeling wordt van je verwacht dat je de overwaarde uit een huis weer investeert in de volgende aan te kopen woning. Als je dat niet doet, is de verschuldigde hypotheekrente van je nieuwe woning niet volledig aftrekbaar van het inkomen.

Een bijtelling door het eigenwoningforfait

De betaalde hypotheekrente van je eigen woning is een aftrekpost. Een deel van de betaalde rente krijg je van de Belastingdienst terug. Het eigenwoningforfait zorgt juist voor een bijtelling. Dit verlaagt dus het fiscaal voordeel. De bijtelling bedraagt voor de meeste huiseigenaren 0,5 procent van de WOZ-waarde van het huis.

Hypotheekakte en de akte van levering

Voor het kopen van een huis moet je naar de notaris. Het gaat vaak om twee transacties, namelijk het kopen van een huis en het regelen van de financiering. Het kopen van het huis regel je met de akte van levering. De verkopers dragen het huis over aan de kopers. Met de hypotheekakte wordt een hypotheek gevestigd op het huis. In deze akte wordt de lening gekoppeld aan het huis.

De rentevast periode

Met de geldverstrekker spreek je een hypotheekrente af. Deze kun je voor een periode van bijvoorbeeld 10 of 20 jaar vastzetten. Met een rentevast periode van 10 jaar sluit je een contract met de geldverstrekker waarin je afspreekt dat de rente voor een periode van 10 jaar vast staat. Een stijging van de hypotheekrente heb je vervolgens geen last meer van en van een rentedaling kun je niet meer profiteren.

Over dit artikel

In woonbelevingscentrum LIV komen alle specialisten waar je mee te maken krijgt als je een nieuwbouwwoning koopt, samen onder één groot dak. Dit artikel is geschreven door LIV Hypotheken, de onafhankelijke hypotheekspecialist en tevens partner in LIV. Meer weten over LIV Hypotheken? Bekijk de website https://www.livhypotheken.nl.