Woonlagen en grond
Wat maakt een woning een appartement of een huis? Het antwoord op die vraag ligt in de grond waar het gebouw op staat en het aantal woonlagen. Een appartement is niet ‘grondgebonden’, vormt slechts een gedeelte van een groter gebouw en bestaat in de meeste gevallen uit één woonlaag. Denk aan een woning in een flatgebouw, maar dit kan ook een beneden- of bovenwoning zijn. In bijna alle appartementen zijn de voorzieningen op één verdieping geconcentreerd. In een appartement hoef je dus geen trap op te lopen om naar bed te gaan, wat voor veel mensen een reden kan zijn om voor die woningvorm te kiezen.
In een huis is dat anders. Een huis is een ‘grondgebonden’ woning waarmee je altijd een (woon)gedeelte op de begane grond hebt. De meeste huizen omvatten meerdere verdiepingen met het woonprogramma over de diverse woonlagen verdeeld. Traplopen dus, om naar de ruimtes op de verschillende verdiepingen te gaan.
Slechts in een enkel geval bestaat een huis uit een enkele woonlaag met tuin of patio. Dit type woning noemen we dan een (patio-)bungalow waarbij alle voorzieningen zijn gerealiseerd op de begane grond. De meeste huizen omvatten meerdere verdiepingen waarbij het woonprogramma is verdeeld over de diverse woonlagen.
Buren
Een belangrijk verschil tussen een appartement en een huis is het aantal en de locatie van je buren. Woon je in een appartement, dan heb je altijd te maken met onder- en/of bovenburen om rekening mee te houden. En vaak heb je ook nog buren aan de zijkanten van je woning. Denk maar eens aan een appartementencomplex. Veel buren rondom heeft zeker voordelen op sociaal vlak, maar kan ook geluidshinder opleveren. Goed om even bij stil te staan.
Bij een huis heb je geen onder- of bovenburen; daar heb je de buren juist aan de zijkanten van je woning. Niet alleen links en rechts, maar je kunt ook achterburen en overburen hebben. Daar moet je evengoed rekening mee houden, vooral als er geen of niet zoveel afstand tussen de huizen is.
Privé buitenruimte
Dan is er natuurlijk nog een verschil in je eigen buitenruimte. Woon je in een appartement, dan is je privé buitenruimte vaak beperkt. De meeste appartementen hebben een balkon of loggia, en als je op de begane grond of in een benedenwoning woont heb je mogelijk een tuintje.
Hoewel een tuin aanzienlijk in grootte kan verschillen, koop je met een huis altijd een stukje grond erbij. Dat is de grond waar je huis op staat, en de grond die je als tuin in kunt richten om lekker buiten te leven. In tegenstelling tot een appartement, heb je met een huis dus vrijwel altijd een gedeelte voor privé buitenruimte.
Verantwoordelijkheid voor onderhoud
Dan een belangrijk juridisch verschil. Zoals gezegd, koop je met een appartement een gedeelte van een groter gebouw. Daarmee krijg je het exclusieve gebruiksrecht van een privé-gedeelte, maar ben je tevens mede-eigenaar van het totale complex. Samen met de andere eigenaren ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw, eventuele bijbehorende grond en de opstalverzekering. Dat wordt geregeld middels een Vereniging van Eigenaren (VvE) waar je een maandelijkse bijdrage voor moet betalen. Je bent wettelijk verplicht om lid te worden van de VvE. Van de maandelijkse bijdragen worden de gezamenlijke kosten betaald en wordt er een bedrag gereserveerd voor de onderhoudskosten van het gebouw. Als eigenaar van een appartement, kan je dus niet zelf beslissen wie het dak wanneer opnieuw gaat bedekken. Ook kun je hier niet zelf mee aan de slag gaan, omdat je te maken hebt met afspraken en regels binnen de VvE.
Dit is anders bij een huis. Koop je een huis, dan koop je een grondgebonden woning die volledig in jouw eigendom komt, inclusief de ondergrond. Daarmee ben je als eigenaar van de woning ook volledig zelfstandig verantwoordelijk voor het onderhoud, de opstalverzekering en soortgelijke zaken. Je hebt weliswaar buren waarmee je, uit praktische of financiële afwegingen, sommige zaken gezamenlijk kunt regelen, maar daartoe ben je niet verplicht.
Over dit artikel
In woonbelevingscentrum LIV komen alle specialisten waar je mee te maken krijgt als je een nieuwbouwwoning koopt, samen onder één groot dak. Dit artikel is geschreven door LIV Wooncoach, de makelaar- en kopersbegeleidingsspecialist en tevens partner in LIV. Meer weten over LIV Wooncoach? Bekijk de pagina over LIV Wooncoach op onze website.