Algemene tips voor een schone keuken
Voor een jarenlange levensduur van je keuken raden we je aan om onderstaande onderhoudstips goed door te nemen. Heb je vragen? Geen probleem. Natuurlijk zijn wij bereikbaar bij eventuele vragen over het onderhouden van je keuken. Het is niet moeilijk, maar wel heel erg belangrijk.
- Verwijder etensresten en andere vlekken direct. Hoe langer je het laat zitten, hoe lastiger het is om het weer schoon te krijgen.
- Gebruik altijd een schone en zachte doek of spons. Zo zitten er nooit grove deeltjes in een doek en is de kans op beschadigingen kleiner. Het gebruik van een schuurspons raden wij ook ten zeerste af omdat dit schade aan kan richten aan gladde oppervlakken.
- Gebruik enkel milde reinigingsproducten. Twijfel je? Bekijk dan de productinformatie op de achterzijde van het product. Hier staat aangegeven of je het kunt gebruiken voor de keuken.
- Gebruik geen bijtende, schurende of chemische schoonmaakmiddelen. Ook het gebruik van glasreiniger raden wij niet aan.
- Je keuken bestaat vaak uit verschillende materialen en deze vragen ook om verschillende schoonmaakmiddelen. Ook hier is het advies: raadpleeg de productinformatie.
Het schoonmaken en onderhouden van het keukenblad
Het keukenblad wordt meerdere keren per dag gebruikt en komt vaak in contact met etenswaren, olie of vet. Daarom is het belangrijk om bovenstaande tips in acht te nemen bij het schoonmaken van je keukenblad. Droog het blad ook altijd af. Let op met warme pannen, scherpe voorwerpen en vocht. Snijd groenten, fruit en andere voedingsmiddelen altijd op een snijplank. Elke type blad is anders en vraagt om een bepaalde manier van onderhoud. Hieronder de meest voorkomende keukenbladen. Staat jouw blad er niet tussen? Neem gerust contact met ons op.
- Granieten/natuursteen keukenblad: dagelijks onderhoud uitsluitend met milde reinigingsproducten en bij voorkeur met groene zeep. Regelmatig (2 tot 4 keer per jaar) impregneren. Hierdoor kunnen vocht en etensresten minder makkelijk intrekken en voorkom je vlekken.
- Keramieken keukenblad: dagelijks onderhoud uitsluitend met milde reinigingsproducten. Hardnekkige vlekken kun je het beste behandelen met afwasmiddel. Laat het even intrekken en spoel erna goed na met water. Droog het altijd goed na met een schone doek. Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen.
- Composieten keukenblad: gebruik ook hier altijd zachte schoonmaakmiddelen. Hardnekkige vlekken kun je verwijderen met cif cream en een zachte spons.
- Kunststof keukenblad: een vochtige doek, een sopje van allesreiniger of afwasmiddel. Meer heb je niet nodig voor je dagelijkse onderhoud. Ook groene zeep behoort tot de mogelijkheden. Hardnekkig vuil kun je verwijderen met onverdund afwasmiddel. Spoel het daarna goed na en droog een kunststof keukenblad altijd goed.
Schoonmaaktips voor je keukenapparatuur
Net zoals de rest van de keuken is het ook belangrijk om je keukenapparaten regelmatig een schoonmaakbeurt te geven. Onderstaande tips helpen je daarbij! Ook is het belangrijk om de gebruiksaanwijzingen te raadplegen.
- Schoonmaken oven/magnetron: vaak hebben deze apparaten een automatische reinigingsoptie. Dit programma zorgt ervoor dat je na afloop makkelijk alle etensresten kunt verwijderen met een vochtige doek. Geen automatisch programma? Geen probleem. Gebruik dan een doek met allesreiniger.
- Schoonmaak kookplaat: een elektrische kookplaat is makkelijk schoon te maken met een vochtige doek en een beetje afwasmiddel. Een gaskookplaat vraagt wat meer onderhoud. Reinig alles met de hand en met een sopje. Maak je kookplaat regelmatig schoon zodat vet en etensresten geen kans krijgen. Neem ook met regelmaat de pitten van de gaskookplaat van het fornuis.
- Schoonmaken afzuigkap: vaak kun je de filters in de vaatwasser reinigen. Let op: raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. De afzuigkap kun je gemakkelijk schoonmaken met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel.
- Schoonmaken koelkast: reinig je koelkast met enige regelmaat om vervelende geuren te vermijden. Begin bij het schoonmaken altijd bovenaan. Je kunt ook hiervoor gewoon milde schoonmaakmiddelen gebruiken. Droog alles goed na met een droge en schone doek.
- Schoonmaken vaatwasser: in de meeste gevallen geeft de vaatwasser aan wanneer er onderhoud nodig is. Vergeet in ieder geval niet om meerdere malen per jaar de sproeiarmen schoon te maken (gaatjes vrij te maken van vuil), het zout bij te vullen en de spoelglans niet te vergeten.
- Schoonmaken diepvries: ontdooi de vriezer wanneer er ijsvorming is ontstaan. De ijslaag zorgt ervoor dat je tot wel 10% meer energie verbruikt. Ontkoppel de vriezer van het stroom en laat het ontdooien. Maak alles goed droog, voordat je de vriezer weer aansluit. Sommige vriezers hebben een zogenaamde no-frost techniek, waardoor het ontdooien niet meer nodig is. Raadpleeg altijd de onderhoudsvoorschriften van de leverancier.
Over dit artikel
In woonbelevingscentrum LIV komen alle specialisten waar je mee te maken krijgt als je een nieuwbouwwoning koopt, samen onder één groot dak. Dit artikel is geschreven door Keuken Design Nijmegen, de keukenspecialist en tevens partner in LIV. Meer weten over Keuken Design Nijmegen? Bekijk de website www.kd-nijmegen.nl